یکی از پر اهمیت ترین بخش های علم روانشناسی علی الخصوص روانشناسی رشد، روانشناسی نوزاد می باشد. به بیان دیگر روانشناسی نوزاد علمی است که در آن به حالات رفتاری و روانی نوزاد از زمان تولد تا سنین کودکی پرداخته می شود.
روانشناسی نوزاد و کودک جزء ده شاخه اصلی علم روانشناسی محسوب می شود که معمولا مورد توجه افراد قرار می گیرد. در این مطلب کیدمام بطور کلی به شناخت روان نوزاد و حالات رفتاری او پرداخته شده است و پاسخ برخی از سوالات شما در قبال رفتار فرزند دلبندتان آورده شده است.
توصیه می گردد والدین نسبت به اطلاع از مفاهیم و روش های روانشناسی نوزاد اقدام کنند تا از رفتارهای نوزاد خود آگاهی یابند و در نتیجه واکنش بهتری را در مواجه با گریه کردن نوزاد یا هر نوع رفتار دیگری از او اتخاذ کنند.
شناخت رفتار کودک تازه متولد شده
بطور کلی تنها روشی که نوزاد برای ارتباط با والدین خود استفاده می کند گریه کردن است. درنتیجه شاید در نگاه اول علائم زیادی برای شناخت دلیل رفتارهای عجیب کودک وجود نداشته باشد.
مولود تازه به دنیا آمدهی شما تمام وقتتان را از آن خودش می کند و ممکن است شما به علت گریه های نوزادتان قادر نباشید بخوابید و مشکلات شما در قامت یک مادر در یک هفته یا دو هفته اول تمام نمی شود.
نبود حوصله و خستگی جزء مشقت های هفته های اول یا ماه های اول بارداری است. شما در حال حاضر سرانجام سختی های زمان بارداری خود را در آغوش کشیده اید.
در مورد روانشناسی نوزاد اطلاعات لازم را داشته باشید تا بتوانید به بهترین شکل ممکن نیاز فرزند دلبندتان را پاسخ دهید.
عمده سوالات والدین در خصوص نوزاد تازه متولد شده چیست؟
برای درک حالات و رفتارهای نوزاد سوالاتی مطرح می شود که پدران و مادران با اطلاع از پاسخ این سوالات، فرزند دلبندشان را بهتر می شناسند و تربیت و رشد کودک خود را مدیریت می نمایند.
وزن نوزاد پس از تولد چه میزان و به چه شکلی افزایش می باید؟
بطور کلی در هفته اول نوازد شما روزی 30 گرم بر وزن خود می افزاید. و در هفته ی دوم چیزی در حدود 240 گرم به وزنش اضافه خواهد شد.
در صورتی که فررزند شما با وزن 3 کیلوگرم به دنیا آمده باشد بنابراین تا انتهای هفته دوم وزن نوزاد به حدود 3 کیلو و 400 تا 500 گرم می رسد.
لازم به ذکر است که اگر در طی مراقبت ها وزن نوزاد خیلی پایین باشد و نزدیک به حالت نرمال نبود، باید به پزشک نوزاد مراجعه گردد.
بسیاری از نوزادن اجازه سنجش وزن را به والدین نمی دهند و با گریه های مداوم خود سعی در رهایی از آن شرایط دارند. به همین علت می توانید با روش صحیح ماساژ دادن نوزاد آشنا شوید تا بتوانید در اینگونه شرایط او را آرام کنید و سپس به وزن گیری کودک اقدام نمایید.
یادگیری نوزاد چه میزان است؟
در روانشناسی نوزاد ، کودک شما در هفته های ابتدایی واکنش هایی از خودش بروز می دهد که می تواند بیان گر سطح یادگیری آن ها باشد.
به طور مثال در صورتی که نوزاد خود را نوازش کنید به جهت دست شما برمی گردد.
با لمس نمودن کف پای نوزاد مشاهده می کنید که انگشتانش را جمع می کند.
همچنین با گذاشتن پای کودکتان در جای مسطح واکنشی شبیه به راه رفتن از خود بروز می دهد.
نسبت به نورهای خیره کننده عکس العمل هایی از خود نشان می دهد.
به مرور زمان نوزاد وسایلی که در نزدیکی او هستند را با چشم هایش دنبال می نماید.
نکته حائز اهمیت میزان بالای واکنش به نسبت افزایش سن کودک است و هر چه سن نوزاد شما افزایش یاید او رفتارهای متناسبی را از خود نشان می دهد. و روانشناسی نوزاد آسان تر می شود.
در روانشناسی نوزاد چگونه پدر و مادر با کودک خود ارتباط برقرار کنند؟
اولین و ساده ترین راه برقراری ارتباط نوزاد با والدین خود گریه کردن می باشد. درنتیجه این واکنش رفتاری به تعداد دفعات زیاد رخ می دهد.
بعضی مواقع تشخیص این که نوزادتان به چه چیزی احتیاج دارد، سخت باشد. امکان دارد صداهایی برای نوزاد دلهره آور باشد و او شروع به گریه کردن کند، پس شما نباید از گریه کردن های فرزند خود اضطراب بگیرید.
از سوی دیگر با افزایش سن نوزاد و یادگیری سایر راه های برقراری ارتباط مثل صدا درآوردن و حرف زدن، گریه کردن نیز به شدت کاهش می یابد. به طور مثال در برقرار کردن تماس چشمی، به وجود آوردن صدا و لبخند زدن مهارت های بیشتری را به کار می گیرد.
نوزاد شما با کمک این ابزار به شما نشان می دهد که ناراضی است یا خواسته های دیگر خود را مطرح می نماید. همچنین به شما هشدار می دهد که احتیاج به مراقبت های بیشتری را دارد.
تمامی این نکات شاید پیش پا افتاده و ساده مسائل روانشناسی نوزاد محسوب می شود.
مادر و پدر می توانند با اقداماتی مهارت کودک خود را افزایش دهند. این مهارت ها بر روند چگونگی بزرگ شدن او کاملا تاثیرگذار هستند.
اولین لبخندهای نوزاد نشانه چیست؟
امکان دارد نوزاد شما در هفته های ابتدایی با خیره شدن به چشمان والدین خود سرش را بدزدد و لبخند بزند و یا این که با دیدن حرکات والدین خود لبخند بزند.
این لبخندها واقعی و در واکنش به شیرین کاری های شما برای فرزندتان نیست و بیشتر به علت تحریک و انقباض عضلات صورت کودک تان می باشد.
با بزرگ شدن نوزاد، اما خنده های او صرفا در راستای رضایت اوست. پیشنهاد میکنیم 17 راه شگفت انگیز برای خنداندن نوزاد را از دست ندهید و اطلاعات روانشناسی نوزاد خود را تکمیل نمایید.
مراقبت و نیازهای نوزادان
در هفته های ابتدایی به دنیا آمدن نوزاد لازم است تا پوشک و لباس او پیوسته تعویض گردد. بهتر است از لباس هایی برای نوزاد استفاده شود که در عوض کردن آن ها با مشکل مواجه نشوید.
در هفته های ابتدایی شما به 10 الی 12 عدد پوشک در روز نیاز خواهید داشت.
البته در روانشناسی نوزاد تاکیده شده است کودک شما در این روزها صرفا به پوشک احتیاج ندارد بلکه او به آغوش شما هم نیاز دارد بنابراین می توانید برای کودک خود آغوشی یا کوله پشتی فراهم کنید.
اگر از کرییر برای فرزند دلبندتان استفاده می کنید بهتر است از استاندارد انحنای آن مطمئن شوید. مطلوب است نوزاد خود را به مدت طولانی در کرییر نگذارید.
اگر فرزندتان بی قراری می کند می توانید از پستانک سایز کوچک بهره بگیرید. برای آن که احتیاجات نوزاد را فراهم کنید پیش از خرید لیستی تهیه نمایید.
بغل کردن نوزاد
در روانشناسی نوزاد این نکته بیان می شود که در آغوش گرفتن نوزاد و لمس نمودن او، بهترین شیوه برقراری ارتباط با کودک است.
تماس بدنی و لمس نوزاد مضاف بر آرام نمودن او می تواند در هنگامی که او بیمار است روند صحت و سلامتی او را تسریع کند.
نوزاد در روز چه میزان استراحت کند؟
بطور کلی زمان خاصی برای خواب کافی نوزاد معین نشده است و در هفته های ابتدایی تولد، کودک می تواند 16 الی 20 ساعت در روز استراحت کند.
نوزاد هر از چند گاهی بیدار می شود و دوباره به خواب می رود در صورتی که نوزاد شما ساعات زیادی می خوابد در طی روز بیشتر گرسنه می شود و به وعده های غذایی بیشتری احتیاج خواهد داشت.
نوزاد به چه دلایلی گریه می کند؟
گریه نمودن نوزاد چیز دلهره آوری نیست. در صورتی که نوزاد شما بیش از حد معمول گریه می کند، احتمال دارد که او گرسنه باشد. شاید باد گلو یا باد معده دارد، بهتر است پوشکش را بررسی کنید و با روش های آرامش بخش مادرانه مانند در آغوش گرفتن نوزاد او را آرام نمایید.
اینها گوشه ای از روانشناسی نوزاد در مواجه با گریه کودک است. در ادامه مهمترین دلایل گریه کردن او را مرور می نماییم.
– گریه کردن نوزاد نشان از گرسنه بودن او دارد
یکی از مهمترین دلایل گریه کردن نوزاد مخصوصا زمانی که تازه به دنیا آمده است، گرسنگی او می باشد. هر قدر کودک شما کوچکتر باشد احتمال بیشتری دارد که گریه او به علت گرسنگی باشد.
– گریه کردن نوزاد بعضی مواقع طبیعی است
در صورتی که سن کودک شما زیر 4 ماه است امکان دارد بعد از ظهرها یا عصرها بیشتر از حالت نرمال گریه کند این امر طبیعی است و به طور یقین در روانشناسی نوزاد به این معنا نیست که برای فرزند شما مشکلی به وجود آمده است.
– گریه کردن نوزاد نشان دهنده این است که او به آغوش مادر نیاز دارد
معمولا نوزادان تمایل زیادی دارند تا به آغوش مادرشان بروند. تماس بدنی و به آغوش کشیدن آن ها، احساس آرامش و اطمینان را به آن ها منتقل می کند.
پس بعضی مواقع در روانشناسی نوزاد گریه کودک به دلیل احتیاج او به آغوش مادرش می باشد.
در صورتی که او را کمی تکان بدهید و برای او آرام آرام آواز بخوانید به او آرامش بیشتری را منتقل می نمایید. زمانی که نوزادتان را در آغوش می کشید او ضربان قلب، گرما و بوی شما را احساس می کند و توسط آن آرام می شود.
– گریه کرن نوزاد بیانگر خستگی اوست
اغلب مادران پس از به دنیا آمدن کودک خیلی سریع با نشانه های به خواب رفتن او آشنا می شوند.
غرولند کردن، گریه نمودن، خیره شدن به یک جای خاص و آرام شدن تنها نمونه های کوچک و ساده ای از نشانه های خواب در نوزادان است.
توجه بیش از حد و نگاه کردن به چشم نوزاد خوابیدن برای بچه را دشوار می نماید. زمانی که احساس کردید فرزندتان به خواب احتیاج دارد او را به اتاق آرام و تاریک ببرید تا در آرامش بتواند استراحت کند.
البته در روانشناسی نوزاد شرایطی نیز کودک به دلیل دردهایی که در بدن دارد، شروع به گریه کردن کردن می کند. یکی از رایج ترین آن ها قلنج در نوزاد است که درصدی از آن ها را به خود درگیر می کند.
– گریه کردن نوزاد نشان دهنده این می باشد که او گرمش هست و یا سردش است
با لمس شکم کودک قادر خواهید بود دمای بدن او را بررسی کنید تا خیلی سرد یا خیلی گرمش نباشد.
بهترین محل برای بررسی دمای بدن کودک شکم اوست هیچ گاه از درجه حرارت دست یا پای کودک برای تعیین دمای بدن کودک استفاده نکنید.
از سوی دیگر در طول زندگی نوزاد می بایست اقداماتی برای سلامتی او انجام گیرد که رایج ترین آن ها تزریق واکسن است.
شما به عنوان خانواده و یا متخصص مربوطه باید توانایی آرام کردن کودک بعد از واکسن زدن را داشته باشید. کارهایی که شما انجام می دهید به تدریج حس آرامش را کودک القا می کند.
در این مطلب کیدمام دریافتیم که شناخت رفتارهای کودک که همان روانشناسی نوزاد می باشد به طور قابل ملاحظه ای به آرامش شما کمک می کند و درنتیجه این حس آرامش به کودک نیز منتقل می گردد.
با افزایش سن نوزاد، بسیاری از سوالات و ابهامات شما نیز رفع می گردد. پس خیلی نگران نباشید.