احتمال اینکه شما و همسرتان حداقل یک بار در حضور فرزندتان به دعوا و مشاجره پرداخته باشید، بسیار زیاد است. دعوای والدین در حضور فرزندان به جز آسیب هایی که متوجه خود والدین است، باعث بروز آسیب هایی در بین فرزندان نیز می شود.
رابطه والدین با یکدیگر و نحوه برخورد آنها با اختلافات روزمره، برای سلامت کودک بسیار مهم است.
وقتی والدین به خوبی با هم کنار می آیند ، احساس امنیت و آرامش کودک افزایش میابد اما از طرفی دعواهای مکرر و حل نشده بین والدین باعث غم، اضطراب، ترس و از بین رفتن اعتماد به نفس در کودکان در هر سنی می شود.
همه می دانند که توافق دائمی در زندگی مشترک ممکن نیست و تظاهر کردن به توافق و پذیرفتن اختلافات اشتباه است، اما دعوا و مشاجره در مقابل کودکان به دلیل آنکه کودکان دارای گیرنده های حساسی هستند، بیش از آنچه که تصور می کنید بر روی آنها تأثیر دارد.
حتی نوزادان 6 ماه به بالا خصومت، مشاجره و دعوای والدین را تشخیص میدهند.
مطالعات نشان میدهد که هنگامی که نوزادان دعوای پدر و مادر را میشنوند، فشار خونشان افزایش می یابد و با این که آنها معنای کلمات را متوجه نمیشوند، اما درگیری را ثبت می کنند و تلاش می کنند دلیل آن را بفهمند.
ادامه این مطلب کیدمام را بخوانید تا استراتژی هایی برای مشاجره های سازنده که فرزندانتان را ناراحت نمی کند، بیاموزید.
نکات مثبت در مورد دعوای والدین
کودکان از مشاجرات و دعوای والدین درسهای مثبتی می گیرند. کودکان باید بدانند که حتی زوج های خوشبخت نیز می توانند اختلاف نظر داشته باشند و این مشاجرات بخشی از زندگی بوده و یک احساس عادی و مشروع است.
اختلافات بین پدر و مادر بدان معنا نیست که آنها یکدیگر را دوست ندارند یا در آستانه طلاق هستند.
همچنین مشاجرات شما و همسرتان بر نحوه کنترل خشم فرزندانتان تاثیر دارد.
اگر کودکان نیاموزند که احساسات واقعی خود را به زبان بیاورند در هنگام بزرگسالی نیز احساسات خود را سرکوب میکنند و به این باور میرسند که تعارضات و اختلافات هرگز به طور سازنده حل نمیشوند و هنگامی که آنها در روابط آینده خود با دیگران اختلاف پیدا میکنند، مهارت حل و فصل اختلافات را نخواهند داشت.
اگر شما همه دعواهای خود را پشت درهای بسته انجام میدهید یا به دروغ به بچه ها میگویید “ما اصلا دعوا نمیکنیم” وقتی که برعکس آن برای بچه ها مشخص شود، آنها اعتماد به حرف شما یا تصورات خود را از دست میدهند.
این بدان معنا نیست که شما باید موضوعات را با جزئیات کامل برای آنها توضیح دهید.
تنها کافی است بگویید: “من و پدرت از هم عصبانی شدیم، اما در مورد آن صحبت کردیم و موضوع را حل کردیم”.
شما مجبور نیستید اختلافات خود را در مقابل فرزندانتان حل کنید اما مسئولیت خود در مجادلات پیش آمده را بر عهده بگیرید و مطمئن شوید که بچه ها می دانند که دعوای شما تقصیر آنها نبوده است.
اگر آنها ببینند که شما واقعاً اختلافات خود را حل کرده اید به این نتیجه میرسند که بحث و جدال حتی اگر با عصبانیت همراه باشد، در نهایت می تواند منجر به سازش و رسیدن به راه حل شود.
چگونه در حضور فرزندان مشاجره و دعوا کنیم؟
اگر میخواهید با همسرتان مشاجرات سالمی داشته باشد و اختلافاتتان به نتیجه برسد و از طرفی فرزندانتان نیز کمترین آسیب را ببیند نکات زیر را به خاطر داشته باشید:
1- هنگام مشاجره سطح خشم خود را پایین بیاورید
هر کدام از ما آگاهانه یا ناآگاهانه، دارای سطحی از پرخاشگری هستیم.
نکته اصلی این است که شما قبل از گرم شدن بیش از حد مکالمه، از سیگنالهایی که بدن شما ارسال می کند میتوانید تشخیص دهید که عصبانیت شما تا حد زیادی افزایش یافته است و ادامه دادن مکالمه مفید نخواهد بود.
آیا در این مواقع شما بلندتر صحبت می کنید؟
آیا بدن شما در حال لرزیدن است؟
آیا احساس معده درد دارید؟
آیا ذهن شما فقط معطوف به اشتباهات همسرتان است؟
اگر پاسخ شما به سوالات فوق مثبت بود، بنابراین با کمی استراحت تنش را کاهش دهید، یک لیوان آب بنوشید، یک مجله را ورق بزنید و هنگامی که دوباره احساس آرامش کردید، مکالمه را از سر بگیرید.
اگر در داخل اتومبیل هستید، موضوع را عوض کنید و ادامه بحث را به بعد موکول کنید.
ممکن است فکر کنید بچه هایتان به دعوای شما گوش نمی دهند اما آنها کاملا به دعواهای شما اهمیت میدهند.
بنابراین با همسرتان توافق کنید که اگر در حضور فرزندتان مشاجره ای پیش آمد، هر دو دکمه توقف را فشار دهید.
2- یادداشت برداری کنید
پیش از زمانی که میخواهید بحث را دوباره ادامه دهید، نکاتی را که می خواهید بیان کنید یادداشت کنید.
کار ساده نوشتن می تواند به سازماندهی افکار شما کمک کرده و مسئله را شفاف تر کند و هنگامی که دوباره بحث را باز می کنید، آماده خواهید بود تا با آرامش صحبت کنید.
3- با رفتار مشکل داشته باشید نه با شخص
در مشاجره با همسرتان موضوعات را شخصی نکنید و همیشه مکالمه را با استفاده از جملات “من” شروع کنید که تنها احساس و نظر خود شما را توصیف کند. به طور مثال:
جمله “من دوست ندارم که تو دقیقا قبل از شام به بچه ها هله هوله میدی” بسیار بهتر است از جمله “ما هزار بار در این باره صحبت کردیم و تو هیچوقت به من گوش نمیدی” می باشد.
در هر مشاجره تنها یک موضوع را مطرح کنید و کلمات “همیشه” و “هرگز” را از واژگان خود حذف کنید چرا که کلی گویی و تعمیم دادن، همسر شما را در حالت تدافعی قرار می دهد و به آتش اختلافات دامن میزند.
4- فرزندان خود را مجبور به قضاوت نکنید
در هنگام دعوای شما، تنها چیزی که کودکان می خواهند آتش بس است.
کودکان هرگز نباید بین شما داوری کنند یا طرف هیچکدام از شما بگیرند.
اگر شما در مجادله با همسرتان جمله “مامان ، از بابا عصبانی نباش” را از فرزندتان میشنوید، این یک زنگ خطر است که شما باید آن را به سرعت خاموش کنید.
5- در مشاجره والدین سعی نکنید برنده شوید
تا حد ممکن در مشاجرات با همسرتان بی طرفانه فکر کنید.
هرگز سعی نکنید در اختلافات برنده شوید بلکه سعی کنید آنها را حل و فصل کنید.
وقتی والدین در مشاجره و دعوا با احترام به دیدگاه های یکدیگر پاسخ می دهید، بچه ها میبینند که برای یک مشکل همیشه بیش از یک راه حل وجود دارد و سازش چیز بدی نیست.
6- هنگام مشاجره، به علائم استرس فرزند توجه کنید
کودکان مانند بزرگسالان اضطراب خود را به طرق مختلف نشان می دهند.
برخی از آنها با شنیدن دعوای پدر و مادر یا حتی احساس آن چشم یا گوش خود را می پوشانند و یا از اتاق فرار می کنند.
بعضی از بچه ها نیز به دفاع از یکی از والدین میپردازند.
کودکان هرگز به خصومت و مشاجرات شما عادت نمیکنند بلکه با گذشت زمان آسیب پذیرتر میشوند.
سردرد ، معده درد یا پرخوری در فرزندانتان نشان میدهد که دعواهای شما در بلندمدت آنها تحت تأثیر قرار داده است.
بیشتر بخوانید: 17 نشانه یک ازدواج موفق
مشاجره و دعوای والدین در حضور فرزندان امری ناگزیر و طبیعی است. مهم این است که مشاجرات سازنده باشد و به احساسات لطیف کودک دلبند شما آسیب وارد ننماید.